Skip to content

Latest commit

 

History

History
115 lines (63 loc) · 10.3 KB

2_wat_is_digikoppeling.md

File metadata and controls

115 lines (63 loc) · 10.3 KB

Wat is Digikoppeling

In dit hoofdstuk opzet beschrijven we de belangrijkste facetten van de Digikoppeling Architectuur.

Doel van Digikoppeling

(Overheids)organisaties willen diensten klantgericht, efficiënt, flexibel en rechtmatig aanbieden aan burgers en bedrijven. Daarvoor moeten zij gegevens en documenten op een generieke manier met elkaar kunnen uitwisselen. Ook moeten overheden in staat zijn direct elkaars data bij de bron te bevragen. Met name wanneer deze data nodig is bij het uitvoeren van hun taken.

Digikoppeling voorziet hierin door de standaarden voor deze uitwisseling te definiëren. Met deze logistieke standaardisatie bevordert Digikoppeling de interoperabiliteit tussen (overheids)organisaties.

Context van Digikoppeling

Voordat we inhoudelijk op Digikoppeling en haar onderliggende standaarden en de hierbij horende toepassingsgebieden ingaan, is het belangrijk om aantal begrippen uit het gebied van gegevensuitwisseling nader te beschrijven. Belangrijk is ook het functionele toepassingsgebied en organisatorisch werkingsgebied te beschrijven waarmee Digikoppeling op de lijst van verplichte standaarden ('Pas-toe-of-leg-uit') van het Forum Standaardisatie vermeld staat. Met deze ingrediënten formuleren we uiteindelijk de scope van Digikoppeling.

Open en Closed Data

Open Data zijn gegevens die in een open formaat door iedereen voor alle doeleinden vrij gebruikt, hergebruikt en gedeeld kunnen worden. De nadruk voor Open Data ligt met name bij de gegevens van de overheid. Gegevens die om reden van privacy, veiligheid, wettelijke verplichtingen en dergelijk niet onder de definitie vallen noemen we in dit document Closed Data.

Open en Closed Diensten

Naast het onderscheid tussen Open en Closed data is het ook van belang om onderscheid te maken in publieke en afgeschermde diensten. Voor Closed Data biedt een overheidsorganisatie afgeschermde, beperkt toegankelijke closed diensten.

Een bron van open data kan een overheidsorganisatie aanbieden via een voor iedereen toegankelijke open dienst. Die bron kan echter essentieel zijn voor bepaalde publieke ketens. De aanbieder kan er voor kiezen om naast een publieke dienst ook een beperkt toegankelijke dienst te aan te bieden, bijvoorbeeld met een uitgebreide beschikbaarheid, schaalbaarheid of functionaliteit.

  • Open Diensten: diensten zonder toegangsbeperking bijvoorbeeld open data.
  • Gesloten Diensten: diensten met toegangsbeperking bijvoorbeeld persoonsgegevens en vertrouwelijke gegevens of diensten voor specifieke partijen.

Open en Closed Netwerken

Naast het onderscheid tussen open en closed data en diensten is het ook van belang om onderscheid te maken in publieke en afgeschermde netwerken. Voor closed data en diensten is het deels mogelijk deze via een versleutelde verbinding (TLS) op een open netwerken (het internet) aan te bieden. Digikoppeling voorziet hierbij dan in de beveiliging. Open data en open diensten worden bij vanzelfsprekend aangeboden op open netwerken.

Daarnaast is het ook mogelijk om closed data en diensten over een closed netwerk zoals Diginetwerk of een eigen LAN of WAN aan te bieden.

De aanbieder van de closed data en diensten besluit welke mate van beveiliging wordt toegepast en welke netwerken worden gebruikt.

Wanneer moet Digikoppeling toegepast worden

Digikoppeling staat op de lijst verplichte standaarden van het Forum Standaardisatie. De lijst beschrijft het Functioneel toepassingsgebied en het organisatorisch werkingsgebied. Met het functioneel toepassingsgebied bedoelt het Forum de toepassing(en) waarvoor het gebruik van de standaard verplicht is of aanbevolen wordt.

Functioneel toepassingsgebied

Het Forum Standaardisatie definieert het functioneel toepassingsgebied van Digikoppeling als volgt:

Digikoppeling moet worden toegepast bij digitale gegevensuitwisseling die plaatsvindt met voorzieningen die onderdeel zijn van de GDI, waaronder de basisregistraties, of die sector overstijgend is. De verplichting geldt voor gegevensuitwisseling tussen systemen waarbij er noodzaak is voor tweezijdige authenticatie. Geautomatiseerde gegevensuitwisseling tussen informatiesystemen op basis van NEN3610 is uitgesloten van het functioneel toepassingsgebied.

bron: [[Pas-toe-of-leg-uit]]

Daarnaast benoemt het Forum de organisaties waarvoor de verplichting geldt. Dit wordt het organisatorische werkingsgebied genoemd.

Organisatorisch werkingsgebied

Het werkingsgebied is als volgt gedefinieerd: Nederlandse overheden (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) en instellingen uit de (semi-) publieke sector. [[Pas-toe-of-leg-uit]]

Van 'uitwisseling van gestructureerde berichten' naar 'gestructureerde gegevensuitwisseling'

Digikoppeling heeft zich vanaf het begin van haar ontstaan gericht op het uitwisselen van berichten, en dan specifiek op de 'envelop' van een bericht en niet op de inhoud. Iedere organisatie die Digikoppeling gebruikt kon daarmee de gegevensuitwisseling onafhankelijk van de inhoud inrichten.

Met de toevoeging van het Digikoppeling REST API profiel komt de vergelijking met berichten in enveloppen in het gedrang. Envelop en bericht schuiven in elkaar; de metafoor van enveloppen en postverzending werkt niet meer in alle koppelvlakken van de standaard. Echter, het basisprincipe blijft bestaan: Digikoppeling bemoeit zich niet met de inhoud, Digikoppeling heeft 'Geen boodschap aan de boodschap'. Het verschil wordt geïllustreerd in onderstaande afbeelding:

Verschil SOAP en REST

Het Forum beschrijft dat Digikoppeling gaat over het uitwisselen van gestructureerde berichten. Voor het gebruik van REST API's moet het concept van berichten wel erg uitgerekt worden om in deze definitie te passen. Een synchrone JSON response kan als een bericht worden gezien, maar of ook de request die hieraan voorafging als een gestructureerd bericht kan worden gezien vergt enige creativiteit.

De uitwisseling van gegevens via REST API's is daarentegen in ieder geval wel gestructureerd, alleen al omdat elke interactie via een API volgens een protocol, of standaard verloopt, zoals http [[?rfc7230]], https [[?rfc2818]], OpenAPI Specification [[[?openapi]]] of de [[[?ADR]]].

Voor Digikoppeling verleggen we daarom de focus van berichtenverkeer naar het uitwisselen van gegevens. Vandaar dat we in het vervolg in dit document zullen spreken over gestructureerde gegevensuitwisseling, in plaats van gestructureerde berichtenuitwisseling.

Digikoppeling voor externe uitwisseling

Digikoppeling richt zich dus primair op het uitwisselen van gegevens 'met behulp van gestructureerde berichten' en maakt (tot nu toe) geen duidelijk onderscheid tussen Open en Closed Data. Dit maakt het niet duidelijk wanneer Digikoppeling gebruikt moet worden. Reden om dit beter af te pellen en de scope van Digikoppeling eens langs een andere lat te leggen.

Gegevensuitwisseling kan verdeeld worden in Interne en externe uitwisseling

Digikoppeling is een standaard voor gegevensuitwisseling tussen organisaties, met voorzieningen die onderdeel zijn van de GDI, waaronder de basisregistraties, of die sector-overstijgend is.

Digikoppeling voor Closed Data en Open Data via Closed diensten

Digikoppeling bestaat uit een verzameling standaarden voor elektronisch verkeer tussen overheidsorganisaties. Digikoppeling gaat dus om overheidsgegevens. Openbare informatie van de Rijksoverheid mag worden hergebruikt, bijvoorbeeld op websites en in applicaties. Dit is Open Data.

Overheidsgegevens zijn actief beschikbaar als open data voor hergebruik van derden. Behalve als er goede redenen zijn om dat niet te doen. In dat geval noemen we dit Closed Data.

Externe Gegevensuitwisseling kan verdeeld worden in open diensten en closed diensten

Wie communiceert met wie

Digikoppeling verplicht dat verzender en ontvanger elkaar kennen ([[Pas-toe-of-leg-uit]] zie Digikoppeling, paragraaf 'Overig/Waarvoor geldt de verplichting). Digikoppeling gaat over communicatie tussen de overheden (G2G) en niet over uitwisseling met burgers (G2C). De communicatie tussen overheid en het bedrijfsleven (G2B) is niet gestandaardiseerd.

Diensten kunnen onderverdeeld worden in G2G, G2B en G2C

Scope van Digikoppeling

Digikoppeling moet worden toegepast voor geautomatiseerde gegevensuitwisseling tussen informatiesystemen en is verplicht voor Nederlandse overheden (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) en instellingen uit de (semi-)publieke sector. Digikoppeling moet worden toegepast wanneer gebruikt gemaakt wordt van Gesloten Diensten. Dat wil zeggen diensten waarbij er noodzaak is om de afnemer te authenticeren.

Digikoppeling is bedoeld voor Closed Data G2G Uitwisseling

Grijs gebied

De verplichting voor Digikoppeling geldt dus voor communicatie tussen overheden. De praktijk is dat voor communicatie met bedrijven vaak verplichtingen gelden die hun oorsprong hebben in Digikoppeling, zoals het gebruik van het OIN en PKIoverheidscertificaten, of zelfs geïnspireerd zijn op Digikoppeling zoals het Koppelvlak WUS voor Bedrijven van Digipoort.

Digikoppeling kan ook gebruikt worden voor Closed Data G2B Uitwisseling