Ένας Web browser (φυλλομετρητής ιστοσελίδων, πλοηγός Web, πρόγραμμα περιήγησης Web ή περιηγητής Ιστού) είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη του να προβάλλει, και να αλληλεπιδρά με, κείμενα, εικόνες, βίντεο, μουσική, παιχνίδια και άλλες πληροφορίες συνήθως αναρτημένες σε μια ιστοσελίδα ενός ιστότοπου στον Παγκόσμιο Ιστό ή σε ένα τοπικό δίκτυο. Το κείμενο και οι εικόνες σε μια ιστοσελίδα μπορεί να περιέχουν υπερσυνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες του ίδιου ή διαφορετικού ιστότοπου. Ο Web browser επιτρέπει στον χρήστη την γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που βρίσκονται σε διάφορες ιστοσελίδες και ιστότοπους εναλλάσσοντας τις ιστοσελίδες μέσω των υπερσυνδέσμων. Οι φυλλομετρητές χρησιμοποιούν τη γλώσσα μορφοποίησης HTML για την προβολή των ιστοσελίδων, για αυτό η εμφάνιση μιας ιστοσελίδας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον browser.
Mερικοί από τους πιο γνωστούς browsers είναι:
-
Mozilla Firefox
-
Chromium
-
Konqueror
-
Epiphany
-
Lynx
Αναλυτικότερα:
Ο Firefox (καθώς και το port του για το Debian o Ιceweasel) είναι ένας ελεύθερος και ανοικτού κώδικα φυλλομετρητής (browser) του παγκόσμιου ιστού. Προήλθε από το Application Suite της Mozilla και η ανάπτυξή του εξακολουθεί να γίνεται κατά μεγάλο ποσοστό από την Mozilla Corporation, ενώ συνεισφέρουν και μεμονωμένοι χρήστες σε μικρότερο βαθμό. Ο Firefox κατείχε το 25% της καταγεγραμμένης χρήσης φυλλομετρητών Ιστού για τον Νοέμβριο του 2009, κατατάσσοντας τον στην δεύτερη θέση των πιο δημοφιλών φυλλομετρητών παγκοσμίως, μετά τον Internet Explorer.
Για την απεικόνιση των ιστοσελίδων, ο Firefox χρησιμοποιεί την μηχανή διάταξης Gecko, η οποία εφαρμόζει τα περισσότερα από τα σημερινά πρότυπα του Παγκόσμιου Ιστού αλλά και επιπλέον πρότυπα που θα ισχύουν στον μέλλον.
Στις λειτουργίες του Firefox περιλαμβάνονται φραγή αυτόκλητα αναδυόμενων παραθύρων(popup windows), περιήγηση με καρτέλες, ορθογραφικός έλεγχος, επιμέρους εύρεση, ενεργοί σελιδοδείκτες, διαχείριση των μεταφορτώσεων, ιδιωτική περιήγηση και ένα ενσωματωμένο πεδίο αναζήτησης με δυνατότητα επιλογής της επιθυμητής μηχανής αναζήτησης. Περαιτέρω λειτουργίες ενεργοποιούνται μέσω πρόσθετων που αναπτύχθηκαν από τρίτους (addons). Τα πιο δημοφιλή από τα πρόσθετα είναι το NoScript που απενεργοποιεί την JavaScript, ο ενσωματωμένος στην γραμμή κατάστασης media player FoxyTunes, το Adblock Plus που κάνει φραγή διαφημίσεων, το StumbleUpon, το DownThemAll και η γραμμή εργαλείων Web Developer.
Ο Firefox λειτουργεί σε αρκετές εκδόσεις των Microsoft Windows, στο Mac OS X, στο GNU/Linux, και σε πολλά λειτουργικά συστήματα που προήλθαν από το Unix. Ο πηγαίος κώδικας του Firefox είναι ελεύθερο λογισμικό και διακινείται ελεύθερα υπό την τριπλή αδειοδότηση GNU GPL/GNU LGPL/MPL.
O Chromium είναι ο φυλλομετρητής ανοιχτού κώδικα από τον οποίον παίρνει τον πηγαίο του κώδικα ο Google Chrome. Οι κυριότερες προσθήκες στον δεύτερο είναι: το σήμα της Google, μηχανισμοί αυτόματης ενημέρωσης, παρακολούθηση χρήσης και ενσωματωμένος αναγνώστης pdf και flash player της Adobe. Ο Chromium χρησιμοποιεί την μηχανή διάταξης WebKit.
Το Chromium Project παίρνει το όνομα του απο το στοιχείο χρώμιο, απο το οποίο φτιάχνεται το αντίστοιχο μέταλλο. Ένας απο τους κύριους στόχους του project είναι ο Chrome να είναι ένας περιηγητής παραθύρων με καρτέλες ή μια διέξοδο προς το διαδίκτυο, αντί να είναι μια απλή εφαρμογή περιήγησης. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για να έχει ένα μινιμαλιστικό περιβάλλον αλληλεπίδρασης με τον χρήστη ώστε, όπως δηλώνουν οι προγραμματιστές του, "η χρήση του να είναι εύκολη, διαισθητική και γρήγορη".
O Konqueror είναι ένας περιηγητής ιστού και περιηγητής αρχείων που προσφέρει δυνατότητες ανάγνωσης αρχείων στον τοπικό δίσκο, σε απομακρυσμένους δίσκους (μέσω ftp) και αρχείων σε 'εικόνα' δίσκου (disk image). Είναι θεμελιώδες κομμάτι του περιβάλλοντος εργασίας KDE. O Konqueror αναπτύσσεται από εθελοντές και τρέχει στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα τύπου Unix καθώς και σε Windows. Υπάγεται στην άδεια λογισμικού GNU General Public License version 2.
Το όνομα "Konqueror" είναι μια αναφορά στους δύο κύριους ανταγωνιστές την στιγμή της δημιουργίας της πρώτης έκδοσης του. "Πρώτα έρχεται ο Navigator, μετά ο Explorer, και μετά ο Konqueror". Επίσης ακολουθεί την σύμβαση ονοματολογίας του KDE: τα ονόματα των περισσότερων KDE προγραμμάτων ξεκινάνε με το γράμμα Κ. Υποστηρίζει τα πρωτόκολλα επικοινωνίας: FTP, SFTP, SSH, SAMBA, HTTP, IMAP, ISO και VNC.
Epiphany είναι ο περιηγητής ιστού του περιβάλλοντος εργασίας Gnome. Κυρίως στόχος του είναι να είναι απλός στην χρήση. Κατάγεται απο τον περιηγητή Galeon και δημιουργήθηκε έπειτα απο διαφωνίες μεταξύ των προγραμματιστών σχετικά με την αυξανόμενη πολυπλοκότητα του Galeon.
Lynx είναι ένας απλός περιηγητής ιστού φτιαγμένος για χρήση σε τερματικά χαρακτήρων. Η τωρινή έκδοση υποστηρίζει το πρωτόκολλο SSL καθώς και αρκετά χαρακτηριστικά της HTML αλλά όχι Javascript. Ο Lynx εξ’ορισμού δεν μπορεί να προβάλλει κομμάτια ιστοσελίδων που δεν είναι κείμενο (όπως εικόνες ή βίντεο) αλλά μπορεί να εκτελέσει εξωτερικά προγράμματα για να τα χειριστούν όπως εναν image viewer ή video player αντίστοιχα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για διάβασμα τεκμηρίωσης ή κατέβασμα αρχείων όταν είναι διαθέσιμο μόνο ενα τερματικό χαρακτήρων και δεν υπάρχει γραφικό περιβάλλον.