Het opzetten van een e-commerce platform is tegenwoordig makkelijk. Met enkele klikken en een credit card heb je een online shop. Maar, als je een serieus bedrijf wil starten, begin je met het opstellen van een business plan en een financiëel plan. Dit verplicht je na te denken over bepaalde aspecten zoals opslag van goederen, levertermijnen, service na verkoop, aankoop en verkoopprijzen, marges en tijds investeringen. Bepaal de doelgroep voor je webshop, en doe marktonderzoek naar je producten. Leer uit die resulstaten en pas aan. Meten is weten!
Een online bedrijf begint meestal pas na 3-5 jaar stabiel winst te maken. Heb je die tijd om daarin te investeren?
Naast de overduidelijke kosten zoals opslag, aankoop en verkoop, komen er nog heel wat extra kosten bij. Je mag meteen denken aan hosting, internet kosten, telefoonkosten (service), branding, advertenties, freebies, …
En dan een kost die veel vergeten wordt, of de eerste jaren niet uitbetaald wordt, je eigen loon. Je zou kunnen kiezen om te starten in bijberoep om minder afhankelijk te zijn van een loon uit je e-commerce platform.
Van een e-commerce platform wordt tegenwoordig veel verwacht. Denk aan next day delivery, 24/7 online support etc. Ben je bereid om daarin mee te gaan, denk er dan aan dat je weinig vrije tijd gaat hebben. Zondag rustdag bestaat niet in de e-commerce wereld. Je kan je winkel niet even sluiten voor een verjaardagsfeestje.
Probeer een goed back-up plan te voorzien. Het starten van een webshop kan de eerste weken / maanden heel goed gaan, omdat je goed reclame maakt en er veel vrienden en famillie je wel willen helpen door eens iets te kopen. Maar al snel moet je op zoek gaan naar nieuwe klanten, en als dat niet meteen goed lukt, kan de verkoop snel dalen, terwijl de kosten blijven. Maak dus voor jezelf enkele drempelwaarden waarop je bepaalde acties onderneemt. De belangrijkste drempel is hoever je wil zakken in omzet, of hoever je in schulden wil gaan, voor je de zaak stopzet. Niet leuk om over na te denken, maar wel één van de belangrijkste plannen van je zaak.
Als je met vrienden of partners werkt, probeer dan vanaf de start goede afspraken te maken. Investeren je partners evenveel tijd/geld in de onderneming? Wat zijn de verantwoordelijkheden en rollen van de verschillende partners? Krijgt iedereen evenveel aandeel en beslissingsrecht, of is er een duidelijke verdeling? Leg vast wat er moet gebeuren als het misloopt, maar ook wat er moet gebeuren als je onverwacht grote successen boekt. Zo behoed je jezelf van frustraties, ook wanneer het goed gaat.