Skip to content

Principii de organizare pentru colaboratori

okvivi edited this page Feb 14, 2012 · 5 revisions
  1. Harta este și va rămâne un proiect public independent
    Nu va fi niciodată asociată cu nici un partid, nu va susține nici un politician și nu va susține nici o cauză anume.

  2. Harta nu va construi niciodată specific votulverde.ro
    În schimb harta va oferi o platformă pentru ca astfel de analize să fie construite. Dacă anumite fundații vor să atace issue-uri specifice pot folosi platforma pentru a le face mai ușor.

  3. Orice nou feature trebuie să suporte misiunea pe termen lung a proiectului
    Harta este deschisă și la feature-uri care nu sunt neapărat în rând cu misiunea, dar ele vor fi discutate între colaboratorii principali ai proiectului și o decizie va fi luată de la caz la caz.

  4. Cine contribuie o face voluntar și pentru că vrea
    Menționez asta pentru că are implicații subtile:

  • Contribuitorii trebuie să își dorească și să le pese de ceea ce fac.
  • Harta se va dezvolta organic în direcția în care contribuitorii o vor duce.
  • Dacă vrei ca ceva anume să existe pe hartă, poți să construiești exact asta. Asta are și implicația că nu toată lumea va fi mulțumită tot timpul. Oameni vor fi refuzați dacă ceea ce fac ei nu aduce valoare sau mai rău, strică chestii. Vivi este un dictator benevolent peste proiect În general contribuitorii vor avea putere de decizie asupra feliei lor, dar va exista o cale clară de a escalada nemulțumiri care se termină cu Vivi. Voi detalia într-o anexă cum mă aștept să arate procesul de decizie.

Contribuitorii vor avea două roluri: seniori și juniori Contribuitorii seniori vor fi dezvoltatori care au participat semnificativ la proiect. Ei vor avea acces la baza de date și vor avea dreptul de a prelua anumite discuții, revizui codul colaboratorilor juniori, etc. Contribuitorii seniori vor participa și în procesul de decizie care privește harta politicii în sine, chestii organizatorice, numirea de noi contribuitori seniori, etc. Harta este o meritocrație (sau mai degrabă o făcut-ocrație) Ca principiu, dacă tu lucrezi la un feature, nu o să vin eu să îți zic cum să așezi borcanele. Pot avea o opinie despre asta, pot încerca să te conving cu argumente că ar trebui să faci lucrurile diferit, dar când se trage linie tu ești cel care ia deciziile. Cel care face ceva are întotdeauna prioritate înaintea celui care doar dă cu gura. Excepția de la regula asta vor fi contribuitorii încăpățânați. Dacă tu adaugi un feature, dar toți ceilați contribuitori seniori îți spun că faci ceva greșit, atunci totul va fi escaladat până la Vivi care va lua o decizie.

Anexă

Principii pentru procesul de contribuire și de decizie Am încercat mai întâi să listez scenarii, dar sunt prea multe posibilități pentru a un set de reguli exhaustiv, așa că am decis să scriu câteva principii care ghidează procesul de decizie.

Pentru contribuitori juniori care vor să participe: E mai bine să începi cu schimbări mici Asta dă timp contribuitorilor seniori să te cunoască și să aibă încredere în tine, fără a irosi prea mult timp la contribuții de amploare care au șanse mari să fie refuzate. Nimănui nu îi place să revizuiască schimbări de mii de linii, deci cu cât schimbarea e mai mare, cu atât mai probabil să fie refuzată. A face e întotdeauna mai bine decât a da din gură Dacă înainte să faci orice tot îți dai cu părerea despre ce ar trebui să existe, vrei asigurări, vrei să schimbi chestii doar din vorbe, nu îți mai irosi timpul. Cel mai bine dovedești chestii făcând, nu dând din gură. Fiecare schimbare trebuie să aibe un sponsor senior Pentru că aprobarea de cod și discuțiile consumă din timpul contribuitorilor seniori, fiecare contribuitor junior trebuie să aibe un sponsor pentru schimbările pe care dorește să le facă. Este responsabilitatea sponsorului să se asigure că ce se întâmplă este parte din misiunea proiectului și nimic nu se strică. Fiecare schimbare trebuie aprobată Dacă pentru că cineva crede că ar trebui să afișăm orientarea sexuală a unui politician nu înseamnă că e și o idee bună. Pentru orice schimbare trebuie mai întâi să convingi un contributor senior că este o idee bună.

Pentru contribuitori seniori Cere iertare în loc de permisiune, dar consultă pe ceilalți în decizii importante Decizii de arhitectură, refactorizări majore, schimbări ample, ar trebui să fie făcute de comun acord cu ceilalți contribuitori seniori. În rest, contribuitorii seniori ar trebui să poată face schimbări fără prea mult overhead.

NOTĂ: Statutul de contribuitor senior poate fi retras dacă nu lucrezi bine cu ceilalți sau dacă prea des faci schimbări care se dovedesc a fi controversate. Anunță feature-urile majore la care lucrează / contribuie Ceilalți contribuitori seniori ar trebui să știe la ce dorești să începi să lucrezi, măcar în mare. Dacă nu îi interesează te vor lăsa în pace, dacă însă îi privește direct vor avea opinii valoroase, idei, feedback, etc. Vivi își rezervă dreptul de veto Va fi inevitabil că nu vom fi de acord cu orice, și înțeleg că împreună cu puterea absolută vine și responsabilitate foarte mare. Nu cred că acest drept va fi folosit des, dar este cert că vor apărea și decizii greu de luat și situații în care va fi imposibil de mulțumit pe toată lumea.

Dacă mi-a scăpat ceva, să îmi spuneți.

Vivi.