MaviDurak-IO, yazılım sektörü çalışanları ve Sakarya Üniversitesi‘nde öğrenim gören öğrenciler tarafından Sakarya’da kurulmuş olan bir yazılım topluluğudur. Yazılım sektöründeki gelişmeleri yakından takip etmek, yeni bakış açıları keşfetmek, öğrendiklerimizi paylaşabilmek ve bildiklerimizi sorgulayabilmek amacıyla bir aradayız. Bu birlikteliğimizi güzel dostluklar ile pekiştirerek, bildiklerimizin üzerine koyabilmek ve daha fazlasını üretebilmek hedefini paylaşıyoruz.
MaviDurak-IO ismi, Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı, Serdivan ilçesinin Mavi Durak bölgesinden esinlenerek konulmuştur. Topluluk kurucuları ilk olarak Mavi Durak’ta bir araya gelmiş ve bir hayal olarak çıktıkları bu yolda MaviDurak-IO’ya hayat vermişlerdir.
-
Topluluğun ana kuralları bu deklerasyon ile belirlenmektedir.
-
Bu deklerasyona yapılacak öneriler pull-request ile gönderilmelidir.
-
Deklerasyona katkı sağlamak herkese açıktır.
-
Deklerasyona yapılan öneriler oylama sonucu kabul ya da red olunabilir.
MaviDurak-IO bilgisayar bilimi temalı etkinlik, seminer, meetup, workshop gibi birçok farklı alanda faaliyet göstermektedir.
-
MaviDurak-IO'ya faaliyet sağlayacağını düşünen herkes, öğrenci ya da çalışan ayrımı yapılmaksızın katılabilir.
-
MaviDurak-IO üyelerinden topluluk etkinliklerine katılım beklenmektedir.
-
Dileyen katılımcılar aktif olarak topluluk faaliyetlerinde de görev alabilirler.
Aşağıdaki kanallar üzerinden topluluğa ulaşabilirsiniz;
- E-Posta
- Kommunity
- Discord
- Youtube
- Twitch
- Telegram
- GitHub
- mavidurak.github.io
-
Topluluğa katılan ve toplantılara aktif olarak katılan (3 hafta aralıksız) tüm üyeler aktif olarak görev alma hakkını kazanabilir.
-
Aktif üyeler topluluk kararlarında oy hakkında sahiptirler.
-
Toplantılara mazeretsiz devam etmeyen katılımcıların aktif üyelikleri düşer.
-
Deklerasyona yapılacak öneriler hakkında oy hakkı sadece topluluk aktif üyelerine aittir.
-
MaviDurak-IO Topluluğu kararlarını haftalık olarak yapacağını toplantılarda alır.
-
Hafta içerisinde gerçekleştirilen işlerin yürütmesi için bir Yürütme Kurulu mevcuttur ve topluluk aktif üyeleri tarafından seçilme belirlenir.
-
Yürütme Kurulu; Başkan, Başkan Yardımcısı ve 5 üyeden oluşmaktadır.
-
Başkan hafta içerisinde yapılacak faaliyetlerde insiyatif kullanarak karar alma yetkisine sahiptir. Ancak alınan kararın nedenlerinin topluluk üyelerine açıklanması zorunluluğu vardır.
-
Topluluk işleyişine dair tüm kararlar haftalık toplantılarda oylama yapılarak belirlenir.
-
Haftalık toplantıda oylamadan önce gerekli tüm görsel, yazılı veya sesli içerik toplulukla paylaşılır.Paylaşılan verilere göre herkesin katılabileceği ve davranış kurallarına uygun bir şekilde fikir alışverişi yapılır.
-
Oylama açık bir şekilde yapılır.
-
Karar alınabilmesi için mutlak çoğunluğun sağlanması gerekmektedir. Mutlak çoğunluk sağlanamazsa aynı oylama konu tartışılıp tekrardan yapılabilir, hep birlikte tarih belirleyerek sonraki bir haftalık toplantıda tekrardan oylama yapılması kararlaştırılabilir veya Yürütme Kurulunun karar alması istenebilir.
-
İvedilikle alınması gereken bir kararda topluluk işleyişinin ve çıkarının korunması amacıyla Yürütme kurulu bahsedilen oylama kuralları doğrultusunda karar alır. Alınan kararı en geç ilk haftalık toplantıda içinde bulunulan durum ve kararın alınma nedeninin anlaşılır bir şekilde topluluğa açıklaması gerekmektedir.
-
Görevlendirme yapılırken gönüllülük ve liyakat esastır.
-
Genellikle dönemin ilk haftalık toplantısında topluluk içinde görev değişimi yapmak için tüm görevler, bunların sorumlulukları ve oluşturduğu iş yükü hakkında konuşulur sonrasında varsa sorular cevaplanır ve görevli seçimi yapılır.
-
Topluluk Başkanı seçimi yeni başkanın yol haritası oluşturabilmesine zaman vermek amacıyla üniversitelerin bahar ve güz dönemi sonunda gizli oylama açık sayım yöntemi ile yapılır.
-
Kesin seçim tarihi en geç seçimden 1(bir) hafta önce duyrulmak zorundadır.
-
Başkan adayları seçim toplantısında kendilerini tanıtmalı ve olası başkanlıkları ile ilgili sözlü bir açıklama yapmalıdır.
-
Başkanlık seçimi yapılırken seçmen gizliliğinin ve oy sayısının korunması topluluğun sağlaması gereken bir esastır.Bu doğrultuda yönetim her türlü önlemi almakta yetkili ve yükümlüdür.
-
-
Topluluk işleyişinin, devamlılığının, kurallarının ve çıkarlarının korunmasını sağlamak.
-
Üyelerin bir araya gelebilecekleri ve tecrübe paylaşımı yapabilecekleri seminer, haftalık toplantı vb. etkinliklerin düzenlenmesini sağlamak.
-
Etkinliklerin yönetimini, organizasyonunu ve duyurulmasını yönetmek.
-
Haftalık toplantıda alınan veya alınamayan kararları topluluğa duyurmak.
-
Yapılan her yönetimsel iş için topluluğu bilgilendirmek.
-
Topluluk, görevliler, eğitmenler, öğrenciler arasında gerekli iletişimin kurulması ve yönetilmesi.
-
-
-
Topluluk başkanının mazeretli olduğu anlarda toplantı yada etkinlikleri yönetmek yahut organize etmek.
-
Organizasyon konusunda topluluk başkanıyla iş bölümü yapmak.
-
-
-
Acil durumlarda ivedilikle topluluk kuralları doğrultusunda karar almak.
-
İstek doğrultusunda haftalık toplantıda alınamayan bir kararı almak.
-
-
-
Sosyal medyada yapılan etkinliklerin duyurmak.
-
Kullanılan platformda dahi iyi içerikler üretilmesi için fikir beyan etmek.
-
Sosyal medya kanallarına gelen soruları yanıtlamak veya soruları gerekli kişilere iletmek.
-
-
-
Afiş, sosyal medya içeriği gibi konularda istenilen doğrultuda içerik üretmek.
-
Topluluğun tasarımsal işleri için tavsiyeler vermek.
-
-
-
Kendi bilgi ve becerilerini kullanarak öğrencilere yol göstermek.
-
Mentorlük öğrencileri tarafından üretilen projeye danışmanlık yapmak.
-
Öğrecilerin tecrübelerini ve bilgi birikimlerini göz önünde bulundurarak görevler vermek.
-
Haftalık mentorlük toplantılarına katılmak.
-
-
-
Haftalık mentorlük toplantılarına katılmak.
-
Eğitmenin verdiği görevleri istenilen şekilde gerçekleştirmek.
-
-
Mentorluk sistemi teorik bilgilerin ilgi alanıları doğrultusunda tecrübe edilmesini ve gerçek dünya problemlerinin çözülmesini amaçlar.
-
Bu doğrultuda açık kaynaklı olacak şekilde klasik ve güncel teknolojileri harmanlayarak bir proje üretir.
-
Bu projenin konusu mentorler ve mentorluk öğrencileri tarafından kararlaştırılır.
-
Yapılan destek toplantıları ile görev verilir, yapılan görevler incelenir ve öğrencilere yol gösterilir.Bu toplantılara katılım zorunludur.
-
Mentor ve öğrenci alımının dönem başı yapılır.
-
Mentor alımı yapılırken tecrübesi, daha önce kullandığı teknolojiler, ayırabileceği zaman gibi etmenler göz önünde bulundurulur.İsteğe göre dönem ortasında da mentor alımı yapılabilir
-
Öğrenci alımı yapılırken daha önceki tecrübeleri, okudukları bölüm veya iş unvanı, ayırabilecekleri zaman, gibi etmenler göz önünde bulundurulur.
-
-
Öğrenciler sayı ve tecrübe durumlarına göre gruplandırılır.Tecrübesi yeterli bulunanlar eğer hala geliştirilen bir proje varsa ona dahil edilir yoksa yeni bir projeye başlatılır.Tecrübesi daha az bulunan grup bilgisayarın işleyişi, programlama dilleri, algoritma, internet, web teknolojileri ve benzeri konularda yol göstererek bir projede görev alabilecek seviyeye getirilir.
-
Yeni nesiller geldikçe kıdemli ana mentorluk projesi öğrencileri yeni gelen tecrübesiz öğrencilere bildiklerini aktararılar.Bu sayede öğrendiklerini öğreterek pekiştirirler ve bir eğitmen zinciri oluşturarak daimi bir mentorluk sistemi oluşturulur.
-
Mentorluk ekibi kendi içinde topluluk işleyiş ve kurallarına karşı gelmeden topluluğun geri kalanından tarih ve iç işleyiş konularında bağımsız karar alma yetkisine sahiptir.
-
Mentorluk etkinliklerinin tarihi, projenin başlangıç ve bitiş tarihi, mentorluk işleyişi konularında tüm ekip birlikte karar alır.
-
Yol haritası öğrencilere de danışılarak eğitmenler tarafından kararlaştırılır.
-
Mazeretsiz olarak kurallara uymayan veya verilen görevleri yapmayan kişiler eğitmenlerin kararı ile ekiple ilişiği kesilir.
-
- Eğitmenler ve öğrenciler mazeretsiz bir şekilde arka arkaya en fazla 3(üç), toplamda ise en fazla 5(beş) hafta devamsızlık yapabilir.Mazeretsiz olarak bu süreyi aşan kişilerin mentorluk ile ilişkileri kesilir.
Örnek olarak ilk iki devreyi mezun etmiş, dışarıdan mentor(mentor
) bulunan, üçüncü devrenin (3. Nesil Öğrenci
) mezun olacağı ve yeni gelen tecrübeli (4. Nesil Öğrenci (Tecrübesi Bulunan)
) ve tecrübesiz (4.Nesil Öğrenci (Tecrübesi Bulunmayan)
) öğrenci bulunan bir mentorluk haritası :
Mentorluk
├── Proje Ekibi(Eğitmen: Mentor)
│ ├── 3. Nesil Öğrenci
│ └── 4. Nesil Öğrenci (Tecrübesi Bulunan)
└── Oryantasyon Ekibi(Eğitmen: 3.Nesil Öğrenci)
└── 4.Nesil Öğrenci (Tecrübesi Bulunmayan)
-
Tüm kimliklere sahip katılımcıları memnuniyetle karşılıyor ve destekliyoruz. Herhangi bir cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve ifadesi, ırk, etnik köken, kültür, ulusal köken, sosyal ve ekonomik sınıf, eğitim düzeyi, renk, göçmenlik durumu, cinsiyet, yaş, boyut, aile durumu, siyasal inanç, din, zihinsel veya fiziksel yetenek ayrımı topluluk içerisinde yapılmamalıdır.
-
Hepimiz her zaman aynı anda aynı fikirde olamayacağımızı kabul ediyor, ancak anlaşmazlığın saygısız bir davranış için mazeret olabileceğini reddediyoruz. Hepimiz zaman zaman hayal kırıklıkları yaşayacağız, ancak hayal kırıklığının kişisel saldırılar haline gelmesine izin veremeyiz. İnsanların kendilerini rahatsız veya tehdit altında hissettikleri bir ortam, üretken veya yaratıcı bir ortam değildir.
-
Başkalarına karşı nazik olunmalı ve hakaret edilmemeli veya edilmesine izin verilmemeli. Taciz ve dışlayıcı davranışlar kabul edilemez. Topluluk içerisinde yasak olan davranışlar aşağıdaki gibidir ancak sadece bunlarla sınırlı değildir;
-
Tehdit
-
Agresif davranışlar
-
Ayrımcı ya da dışlayıcı her türlü şaka ya da dil kullanımı
-
Müstehcen ya da şiddet içeren her türlü sözel, metinsel yada görselin paylaşımı
-
Kişisel hakaret, ırkçılık ya da cinsiyetçilik
-
Kanunen belirlenmiş yüz kızartıcı suçlar
-
Anayasa, iş sözleşmesi, ayınlatma yahut rıza onay metni ve benzeri anlaşmalar ile hukuken kısıtlanan davranışları gerçekleştirmek.
-
Yukarıdaki davranışların herhangi birini savunmak ya da kabul etmek
-
-
Genel olarak, topluluk üyeleri arasında birisi sizden herhangi bir şeyi artık yapmamanızı istediğinizde yapmayı bırakarak, nedenini anlamaya çalışın. Fikir ayrılıkları ve anlaşmazlıklar çoğu zaman kaçınılmazdır ve önemli olan bu anlaşmazlıkları yapıcı bir iletişim diliyle çözmektir.
-
Farklılıkta güç bulabiliriz. Farklı insanlar, farklı konular hakkında farklı bakış açılarına sahiptir ve bu sorunları çözmek veya yeni fikirler üretmek için oldukça değerlidir. Birinin sahip olduğu bir bakış açısını anlayamamak, yanlış olduğu anlamına gelmez. Hepimizin hata yapabileceğini ve birbirimizi suçlamanın bizi hiçbir yere götürmediğini unutmayın.
Topluluğa katılan herkes bu belge ile belirtilen tüm davranış ve işleyiş kurallarını kabul etmiş sayılır.Davranış veya işleyiş kurallarını kabul etmeyen, kuralların icrasında zorluk çıkaran veya bunlara uymayan kişilerin toplulukla tüm ilişiği kesilir.İşlenen kabahate göre resmi mecralara gerekli suç duyurusunda bulunulabilir.