Skip to content
Maurice-Thijsen edited this page Mar 26, 2021 · 24 revisions

Welkom op de home pagina van dé Wiki van het Vesta MAIS-model van het Planbureau voor de Leefomgeving. Vesta MAIS is een rekenmodel voor warmteopties in de gebouwde omgeving. Op deze Wiki pagina vindt u praktische informatie over wat Vesta MAIS is en waarvoor het model gebruikt kan worden.

De Vesta MAIS-model Wiki bestaat uit een verzameling van verschillende pagina’s die zelfstandig leesbaar zijn. De model Wiki is echter ook thematische geordend om de modelleur te helpen snel bij zijn of haar onderwerp van interesse aan te komen. We raden de beginnende modelleur aan om de Wiki chronologisch te doorlopen middels het navigatiepaneel - zie rechterzijde - om zo goed te kunnen doorgronden hoe men Vesta MAIS kan gebruiken. Voor een snelle introductie tot het Vesta MAIS-model kan de modelleur zelf de inschatting maken welke pagina's hij of zij in detail doorneemt en welke hij of zij als naslagwerk in ogenschouw neemt.

Gebruikers kunnen deze Wiki doorlopen om een betere indruk te krijgen hoe het Vesta MAIS model werkt en bediend kan worden. Deze Wiki behandelt de 'default-versie' van het Vesta MAIS-model als uitgangspunt. Vesta MAIS wordt in aangepaste vorm gebruikt in de Startanalyse als onderdeel van de Leidraad Transitievisie Warmte. Indien u meer wilt weten over de werking en het gebruik van specifiek de Leidraad-versie van Vesta MAIS, ga dan naar onderdeel F. Bij het lezen van onderdeel F is voorkennis over de algemene werking van Vesta MAIS (onderdeel A t/m E) aanbevolen.

De leercurve van Vesta MAIS is steil wat vraagt om een geduldige leerreis. Je kunt wel al in een korte tijd aan de slag met het afwegen van duurzame verwarmingsalternatieven in de gebouwde omgeving. Wij schatten in dat het 20 tot 30 werkdagen duurt voordat men echt 'meester wordt' in Vesta MAIS. Deze tijdsinschatting is echter sterk afhankelijk van je kennis op het gebied van energie, modelleren en programmeren - het kan ook sneller gaan.

De Wiki is als volgt opgezet:

A) Algemene beschrijving: Hier wordt ingegaan op de algemene achtergrond van Vesta MAIS; waarvoor is Vesta MAIS ontworpen en voor welke doeleinden is het wel én niet geschikt?

B) Installatie instructies: Om met het Vesta MAIS-model aan de slag te kunnen gaan moet de modelleur allereerst het model installeren. In dit onderdeel wordt stapsgewijs toegelicht welke bestanden, programma's en instellingen er benodigd zijn voor een goede werking van het Vesta MAIS-model. Tevens bevat dit onderdeel een aantal tips & tricks bedoelt om de modelleur te helpen in de bediening van het Vesta MAIS-model.

C) Technische beschrijving: Dit onderdeel gaat in op de technische opzet van Vesta MAIS zelf. Allereerst worden de verschillende structuren van het Vesta MAIS-model toegelicht. Vervolgens wordt aan de hand van de Grafische User Interface de modelleur meegenomen om de structuur en inhoud van het model te leren kennen.

D) Het bedienen van het model: Nu de modelleur de structuur van het model kent wordt in dit onderdeel dieper ingegaan op de daadwerkelijke bediening van het model. In dit onderdeel leert de modelleur hoe met het model gerekend kan worden en hoe het model aangepast kan worden. In dit onderdeel wordt tevens ingegaan op de mogelijkheid van het model om op regionaal niveau modeloutput weg te laten schrijven - standaard is de output namelijk geaggregeerd tot nationaal niveau.

E) Presentatie van resultaten: Nadat de berekeningen voltooid zijn is er een grote hoeveelheid output gegenereerd. Om deze output makkelijk te analyseren zijn er verschillende Excel templates ontworpen welke de output omzetten naar handzame grafieken en tabellen.

F) Vesta MAIS in de Leidraad: Vesta MAIS wordt in aangepaste vorm gebruikt in de Startanalyse als onderdeel van de Leidraad Transitievisie Warmte. In dit onderdeel wordt de Leidraad-versie van het model behandelt. Hierin wordt uitgelicht hoe de gebruiker het model installeert en bestuurt.

G) Usecase: In dit onderdeel worden oefeningen behandeld. Aan de hand van verschillende usecases kan de gebruiker een indruk krijgen van de verschillende doeleinden waar het model voor gebruikt kan worden. Tevens kunnen deze usecases gebruikt worden als oefening met het model.

H) Documentatie Vesta wiki-versies: De productieversie (masterversie) van Vesta MAIS ontwikkelt zich. Om te zorgen dat gebruikers de Wiki-documentatie voor eerdere (openbare) Vesta MAIS versies kunnen terugvinden wordt deze hier opgeslagen. Voor de code van de huidige en eerdere versies van het Vesta MAIS-model zelf verwijzen we naar de pagina ‘Code’ binnen de VestaDV GitHub.

Wij wensen u een interessante onderzoeksreis met Vesta MAIS!

Het Vesta MAIS team

Versiebeheer

De laatste default-versie van het Vesta MAIS-model is versie '5.0' (maart 2021). De laatste Leidraad-versie van het Vesta MAIS-model is versie '2020' (september 2020). De wijzigingen ten opzichte van eerdere versies staan in de 'Release notes', te vinden in de 'doc' folder van het model. Het is ook mogelijk om oudere versies van het model te gebruiken. In Github ga je naar de code pagina, selecteer vervolgens de branch van de modelversie die je wilt hebben.

Navigatiepaneel

Home

A) Algemene Beschrijving

B) Installatie instructies

C) Technische Beschrijving

D) Het bedienen van het model

E) Presentatie van resultaten

F) Vesta MAIS in de Leidraad

G) Usecase

H) Documentatie Vesta wiki versies

Opzoek tabel extent gemeenten 2017

Clone this wiki locally