-
Notifications
You must be signed in to change notification settings - Fork 14
F.1 Afbakening van de Leidraad
Een grootdeel van alle gebouwen in Nederland worden op dit moment verwarmd met behulp van aardgas. In de komende decennia zal aardgas uitgefaseerd en vervangen worden voor duurzame alternatieven. Voor gemeenten is hierin een belangrijker rol weggelegd. Gemeenten zijn volgens het Klimaatakkoord de regisseurs van de warmtetransitie voor de gebouwde omgeving. Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen bij de lokale coördinatie om op lokaal niveau een keuze te maken voor alternatieven voor aardgas. Om die redenen hebben gemeenten de taak om voor het einde van 2021 een Transitievisie warmte op te stellen.
Het Rijk ondersteunt gemeenten bij het opstellen van een Transitievisie Warmte. Het Expertise Centrum Warmte (ECW) is een kenniscentrum die technisch en economisch ondersteuning biedt bij de warmtetransitie. Het ECW heeft een Leidraad opgezet om gemeenten te ondersteunen bij het opzetten van een Transitievisie Warmte. De Leidraad bestaat uit twee delen:
- Startanalyse: Een landelijke analyse naar de technisch-economische haalbaarheid van alternatieve vormen van verwarmen voor de gebouwde omgeving.
- Handreiking voor lokale analyse: Een document met tips en richtlijnen om gemeenten en modelmakers te ondersteunen bij het verrijken van de Startanalyse met lokale data.
De Startanalyse is uitgevoerd door het Planbureau voor de leefomgeving. De Startanalyse presenteert per buurt de alternatieve warmteoptie met de laagste nationale kosten. Het is een studie die uitgevoerd is met het Vesta MAIS model. Ten behoeve van deze studie zijn er verschillende aanpassingen gemaakt in het model. Deze aanpassingen zijn gebundeld en opgeslagen als de ‘Leidraad-versie’ van het Vesta MAIS model. Welke verschillen er zijn tussen de Leidraad-versie en de default-versie van Vesta MAIS wordt toegelicht in onderdeel D.2.
De eerste versie van de Startanalyse is gepresenteerd in Oktober 2019. Deze studie is in september 2020 hernieuwd. De Leidraad-versies van het Vesta MAIS model uit 2019 en 2020 zijn met behulp van deze Wiki te installeren, zie hiervoor onderdeel F.3.
De 2020 Leidraad-versie verschilt van de 2019 Leidraad-versie door het gebruik van nieuwe kengetallen en modelleermethodieken op basis van de laatste inzichten. Zo zijn onder andere de locaties en potenties van (rest)warmtebronnen geüpdatet, en kostenkengetallen voor warmtepompen en warmtenetten aangepast. Een van de belangrijkste functionele verschillen in de 2020 Leidraad-versie is dat deze versie inzicht geeft in de nieuwe warmtetechniek waterstof. De Leidraad-versie 2019 kan dit nog niet. Voor een volledig overzicht van alle veranderingen tussen de Leidraad 2019 en 2020 modellen, zie de release notes. Het vervolg van Onderdeel F van deze wiki behandelt de theorie en handelingen van de laatste 2020 Leidraad-versie van het Vesta MAIS model.
Navigatiepaneel
- B.1 Installeren
- B.2 Instellingen aanpassen en controle na installatie
- B.3 Problemen
- B.4 Tips voor de gebruiker
- C.0 Structuren
- C.1 Units
- C.2 Geography
- C.3 Classifications
- C.4 Rekenstap
- C.5 SharedInvoer
- C.6 Invoer
- C.7 Model
- C.8 BeginSituatie
- C.9 TussenResultaten
- C.10 Resultaten
- C.11 ConfigSettings
- C.12 ExportSettings
- C.13 Desktops
- D.1 Doorrekening van een run
- D.2 Resultaten genereren met GUI
- D.3 Resultaten genereren met batch procedure
- D.4 Regionaal rekenen
- D.5 Importeren van nieuwe BAG data
- F.1 Afbakening van de Leidraad
- F.2 Het gebruik van Vesta MAIS in de Startanalyse
- F.3 Installatie en instellingen Leidraad versie
- F.4 Uitvoeren van een run met de Leidraad versie
- G.1 Default - Basis analyse - navigeren met de GUI
- G.2 Default - Geavanceerde analyse I - aanpassen van energieprijzen
- G.3 Default - Geavanceerde analyse II - definiëren van runs en rekenstappen
- G.4 Default - Geavanceerde analyse III - aanpassen en aanmaken warmtetechnieken
- G.5 Default - Geavanceerde analyse IV - aanpassen gebouweigenschappen
- G.6 Leidraad - Basis analyse - aanpassen aannames
- G.7 Leidraad - Geavanceerde analyse I - verrijken modeldata
- G.8 Leidraad – Geavanceerde analyse II – runs en rekenstappen