-
Notifications
You must be signed in to change notification settings - Fork 14
A) Algemene Beschrijving
Vesta MAIS (Multi Actor Impact Simulatie) is een ruimtelijk energiemodel voor de gebouwde omgeving die de modelleur in staat stelt om de effecten van de warmtetransitie te berekenen in termen van energieprestaties, kosten en CO2-emissies tot de periode 2050. Het model berekent op basis van een kostenbaten-analyse het technisch-economisch potentieel van de belangrijkste warmtevoorzieningsoplossingen. Vesta MAIS kan gebruikt worden voor het verkennen van de mogelijkheden om het energiegebruik en de CO2-uitstoot in de warmtevoorziening te verminderen. Zowel gebouw- (bijv. isolatie) als gebiedsmaatregelen (bijv. warmtenetten) kunnen worden doorgerekend waarbij rekening wordt gehouden met lokale omstandigheden in heel Nederland.
Het model is momenteel toegepast (in aangepaste vorm) in de Startanalyse als onderdeel van de Leidraad Transitievisie Warmte. Indien je geïnteresseerd bent in de werking van specifiek de Leidraad-versie van Vesta MAIS, dan kan je naar onderdeel F gaan. Bij het lezen van onderdeel F is voorkennis over de algemene werking van Vesta MAIS (onderdeel A t/m E) aanbevolen.
Het Vesta MAIS-model weegt de kosten van gebouwmaatregelen om energie te besparen (per individueel gebouw) af tegen de opbrengsten gerelateerd aan de bespaarde energie. Tevens berekent het model de gebieden waar warmte- en koudelevering met duurzame warmtevoorzieningsoplossingen (gebiedsmaatregelen) rendabel is, dat wil zeggen een financieel voordeel oplevert voor de investeerder van de warmtevoorzieningsoplossing en eigenaren van gebouwen. Bij deze afweging van de kosten en baten houdt het model rekening met sociaal-economische kenmerken van woningen, utiliteit en glastuinbouw op lokaal niveau. Ook omvat het model enkele technische randvoorwaarden voor de berekening van de potentie van warmtevoorzieningsoplossingen, zoals bijvoorbeeld de bodemgeschiktheid van WKO en geothermie.
De rekentijd van Vesta MAIS varieert van enkele minuten tot een uur afhankelijk van het aantal zichtjaren, maatregelen, de gewenste uitvoer en de hardware. Vesta MAIS wordt gemodelleerd met de GeoDMS software die is ontwikkeld door ObjectVision. Het model wordt gebruikt door experts van het PBL en TNO en sinds januari 2017 wordt Vesta MAIS ook via deze GitHub-pagina als open source aangeboden waardoor ook andere organisaties het kunnen gebruiken.
Verder in onderdeel A:
- De sub-pagina A.1 Functioneel ontwerp en Rekenregels geeft u meer informatie over de ontwikkelingsgeschiedenis van het model, de ontwerpdocumenten én rekenregels.
- De sub-pagina A.2 Toepassingsgebied en beperkingen geeft u meer informatie over de doeleinden waarvoor het Vesta MAIS-model geschikt is, maar ook waarvoor het model minder geschikt is.
Navigatiepaneel
- B.1 Installeren
- B.2 Instellingen aanpassen en controle na installatie
- B.3 Problemen
- B.4 Tips voor de gebruiker
- C.0 Structuren
- C.1 Units
- C.2 Geography
- C.3 Classifications
- C.4 Rekenstap
- C.5 SharedInvoer
- C.6 Invoer
- C.7 Model
- C.8 BeginSituatie
- C.9 TussenResultaten
- C.10 Resultaten
- C.11 ConfigSettings
- C.12 ExportSettings
- C.13 Desktops
- D.1 Doorrekening van een run
- D.2 Resultaten genereren met GUI
- D.3 Resultaten genereren met batch procedure
- D.4 Regionaal rekenen
- D.5 Importeren van nieuwe BAG data
- F.1 Afbakening van de Leidraad
- F.2 Het gebruik van Vesta MAIS in de Startanalyse
- F.3 Installatie en instellingen Leidraad versie
- F.4 Uitvoeren van een run met de Leidraad versie
- G.1 Default - Basis analyse - navigeren met de GUI
- G.2 Default - Geavanceerde analyse I - aanpassen van energieprijzen
- G.3 Default - Geavanceerde analyse II - definiëren van runs en rekenstappen
- G.4 Default - Geavanceerde analyse III - aanpassen en aanmaken warmtetechnieken
- G.5 Default - Geavanceerde analyse IV - aanpassen gebouweigenschappen
- G.6 Leidraad - Basis analyse - aanpassen aannames
- G.7 Leidraad - Geavanceerde analyse I - verrijken modeldata
- G.8 Leidraad – Geavanceerde analyse II – runs en rekenstappen