Skip to content

D.5 Importeren van nieuwe BAG data

Maurice-Thijsen edited this page Feb 19, 2021 · 5 revisions

De bron voor de vastgoed informatie voor woningen en utiliteit in Vesta MAIS is de BAG. De BAG is een historische database waarin voor meerdere tijdsperioden informatie over panden en verblijfsobjecten is opgenomen. In Vesta wordt gebruik gemaakt van een momentopname (een zogenaamd snapshot) uit de BAG.

De BAG wordt vrijwel dagelijks geüpdatet en beschikbaar gesteld. Het is mogelijk om de in Vesta MAIS gebruikte BAG te updaten (bijvoorbeeld om vergelijkingen te maken tussen verschillende jaren). Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van dezelfde GeoDMS software als gebruikt in Vesta MAIS. Wel dient hiervoor de door Object Vision beschikbaar gestelde BAG_Toolkit gedownload te worden, zie hiervoor de volgende link, sectie: Download. Echter, in Vesta MAIS versie 5.0 wordt de BAG-Toolkit meegeleverd met het model. Deze kan je vinden in de volgende map %ProjDir%\BagTools.

Welke bestanden heb ik nodig?

De Bag Toolkit is bedoeld om de BAG te verwerken tot een bruikbare vorm voor meerdere toepassingen, waaronder Vesta MAIS. De Toolkit bestaat uit 3 configuraties, waarvan voor Vesta MAIS de eerste twee relevant zijn:

  • Xml2FSS: Om de BAG te converteren van .xml-formaat naar het interne .FSS-formaat van de GeoDMS
  • MakeSnapshot: Om een momentopname van de BAG te maken en een aantal relevante afleidingen te doen
  • Geocode: Om te geocoderen op basis van de adressen van de BAG

Update de BAG, Stappenplan

  1. Download de BAG van inspireadressen (gebruik hiervoor Internet Explorer). Hier vindt u een zip file met meer dan 3.000 .xml files. Unzip het bestand. Vervolgens worden er 8 mapjes aangemaakt, waaronder bijvoorbeeld '999LIG08082019.zip'. Selecteer de 8 mapjes en unzip al deze mapjes nogmaals. Het resultaat is één map met ruim 50GB aan .xml bestanden. Hernoem de map met de .xml bestanden naar: 'NGR'

  2. Maak de folder: %SourceDataDir%\BAG\_date_\ aan, waarbij date wordt vervangen door de datum waarop u de BAG-update uitvoert, met als formaat: yyyymmdd. Plaats de NGR map in de aangemaakte folder.

  3. Unzip de BAG_Toolkit indien je deze gedownload hebt. En plaats de toolkit in je Vesta hoofdfolder. Bij standaard instellingen is dat de locatie: C:\Vesta\. Bij Vesta MAIS versie 5.0 wordt de BAG Toolkit meegeleverd in het model, welke je kan vinden in de map %ProjDir%\BagTools. In dit geval hoeft de BAG Toolkit niet gedownload te worden.

  4. Open het bestand Xml2FSS.dms met een text editor (bijvoorbeeld Crimson Editor) in de BAGToolkit.

  5. Configueer in dit bestand de datum (date), gelijk aan die van stap 1: parameter<string> date = 'date', met als formaat: yyyymmdd. Sla het bestand op.

  6. Open het Xml2FSS.dms in de GeoDMS GUI en dubbelklik op de container: MaakFSSBestanden. Het verwerken van de XML bestanden kan even duren. N.b: Zorg ook ervoor dat in de GeoDMS GUI de path van de SourceDataDir correct staat (in de GUI aan te passen via Tools/Opties). Indien je de installatie (zie [onderdeel B.2) correct hebt uitgevoerd, dan staan deze paden al juist en is er geen verdere handeling nodig.

  7. De resulterende FSS bestanden zijn weggeschreven naar een folder: %SourceDataDir%\BAG\_date_\FSS.new folder. Hernoem de FSS.new folder naar FSS. Alle .xml bestanden zijn nu verwerkt tot een set van .FSS bestanden per BAG ObjectType. Hieruit kunnen momentopnames van de BAG gemaakt worden.

  8. Open het bestand MakeSnapshot.dms met een text editor (bijvoorbeeld Crimson Editor).

  9. Pas in dit bestand de code aan: parameter<string> FSSDir := '%SourceDataDir%\BAG\20190101\fss', door de datum te vervangen naar de datum van de folder waarin de nieuwe FSS bestanden zijn verwerkt (zie stap 1 & 3).

  10. Op regel 27 wordt vervolgens aangegeven van welk moment een snapshot gemaakt dient te worden. Door het aanpassen van de parameter SnapShotDate := 20190101[eenheden/datum]; kan je aangeven welk moment moet worden gekozen. De parameter "SnapshotBaseDir" op regel 29 bepaalt waar het resultaat zal worden opgeslagen. Bewaar het bestand na het aanpassen van de instellingen.

  11. Voor een volledige Vesta MAIS snapshot, die rekening houdt met gestapelde woningbouw, is ook het PHN (Pand Hoogte Nederland) bestand nodig. Dit bestand is te downloaden via de volgende link.

  12. Binnen de BAG-toolkit vindt u in de map cfg\MakeSnapshot\MakeSnapshot\(als de BAG toolkit is gedownload) of in de map %ProjDir%\BagToolkit\MakeSnapshot\MakeSnapshot (indien je gebruik maakt Vesta MAIS 5.0) het bestand "afleidingen.dms". Binnen "afleidingen.dms" vind je een verwijzing naar de locatie waar het hoogtebestand moet staan. Standaard staat dit ingesteld op %SourceDataDir%\PHN\PHN_20181001.fss. Plaats het PHN bestand op deze locatie, of verander hier in de code het pad naar de locatie waar je het PHN bestand hebt of wilt opslaan.

  13. Open het MakeSnapshot.dms bestand in de GeoDMSGUI en dubbelklik op het item : snapshot__date_/MaakVolledigeSnapshot voor een volledige snapshot. Dit proces kan even duren.

  14. De momentopname uit de BAG is nu weggeschreven in de folder: %SourceDataDir%\BAG\snapshots.ext\_date_.new folder. Hernoem de date.new subfolder naar 'date'.

  15. Verplaats de gemaakt 'date' subfolder naar %SourceDataDir%\BAG\. Definieer vervolgens in Bag.dms de nieuw aangemaakte knip door te verwijzen naar de nieuwe 'date': parameter<string> SnapShotDate := 'date'. Bag.dms is te vinden via de GUI: /Invoer/RuimtelijkeData/Bag/

Extra Attributen

Er is nu een momentopname gemaakt van de BAG, waarbij tevens 2 extra attributen voor panden zijn aangemaakt:

  1. type_woonpand_rel: een attribuut coderingen voor woonpandtypes, te weten:
  • 0: geen woonpand
  • 1: vrijstaand
  • 2: twee onder 1 kap
  • 3: hoekwoning
  • 4: tussenwoning
  • 5: meergezinspand

Dit attribuut is volledig afgeleid van de pand geometrie en de vbo - pand relatie uit de BAG. Zie voor een voorbeeld.

  1. nr_bouwlagen: Dit attribuut is bepaald door de panden te relateren aan het Pand Hoogte Bestand Nederland (PHN). De veronderstelde verdiepingshoogte hierbij is standaard 2.8 meter (dit is inclusief de vloerdikte).

Knippen van de BAG, Stappenplan

Met Vesta MAIS versie 5.0 hoeft geen BAG knip meer uitgevoerd te worden om regionaal te rekenen. Zie onderdeel D.4 voor de uitleg hierover. Voor de meeste gebruikers voldoet het regionaal rekenen middels het aanpassen van het 'studiegebied'. Echter, indien de gebruiker met een afwijkende regioselectie (zelf gedefinieerde regio) wilt rekenen kan alsnog gekozen worden om een handmatige BAG knip uit te voeren.

Met een BAG knip worden alleen panden meegenomen die binnen de aangegeven gebiedsgrenzen vallen. Er zijn 2 manieren om een knip uit te voeren (let in het bestand MakeShapshot.dms op welke methode commented is om te zien welke actief is). Tussen stap 10 en 11 van het stappenplan hierboven dient één van de volgende handeling uitgevoerd te worden:

  • Shape file methode: In het bestand MakeSnapshot.dms op regel 82 vindt u de volgende of soortgelijke invoer: StorageName = %SourceDataDir%\hulpbestanden\buurt\20190430_CBS_buurt_2019.shp. Op deze regel kan naar een bestand met gebiedsgrenzen worden verwezen, een bestand in shape formaat (.shp). Let op, de bijbehorende .dbf en .shx bestanden (die nodig zijn om een .shp correct in te lezen) dienen in dezelfde folder geplaatst te worden als het .shp bestand. Bij het maken van de snapshot zal dit bestand gebruikt worden om te bepalen welke panden wel en niet worden weg geknipt. Zorg ervoor dat deze methode geactiveerd is door de comments weg te halen (tussen regel 81 en 90) en deze weer te plaatsen bij de 'coördinaten methode' (tussen regel 61 en 81). Open vervolgens het MakeSnapshot.dms bestand in de GeoDMSGUI en dubbelklik op het item : snapshot__date_geo_selectie om de knip uit te voeren (in plaats van stap 13 in het stappenplan).

  • Coördinaten methode: In het bestand MakeSnapshot.dms op regel 63 kan een selectie gedefinieerd worden met Rijksdriehoekcoördinaten. Deze coördinaten dienen ingevuld te worden in regel 69 t/m 72. De coördinaten van de gemeentegrenzen zijn te vinden in onderdeel Opzoek tabel extent gemeenten 2017. Zorg ervoor dat deze methode geactiveerd is door de comments weg te halen (tussen regel 61 en 81) en deze te plaatsen bij de 'Shape file methode' (tussen regel 81 en 90). Open vervolgens het MakeSnapshot.dms bestand in de GeoDMSGUI en dubbelklik op het item : snapshot_date_geo_selectie om de knip uit te voeren (in plaats van stap 13 in het stappenplan).

Navigatiepaneel

Home

A) Algemene Beschrijving

B) Installatie instructies

C) Technische Beschrijving

D) Het bedienen van het model

E) Presentatie van resultaten

F) Vesta MAIS in de Leidraad

G) Usecase

H) Documentatie Vesta wiki versies

Opzoek tabel extent gemeenten 2017

Clone this wiki locally