Skip to content

B.4 Tips voor de gebruiker

Maurice-Thijsen edited this page Feb 19, 2021 · 24 revisions

Vesta MAIS is een uitgebreid model en daarom is het handig om soms enkele handigheden toe te passen. Deze handigheden maken het makkelijker om door het model te navigeren, of geven sommige functionaliteiten weer die anders niet bekend waren bij de gebruiker. In dit onderdeel worden deze handigheden kort beschreven.

Crimson Editor

Schakelen van de GUI naar de code

De GUI is een handige interface om door het model te navigeren. Echter, soms is het noodzakelijk om de achterliggende code te zien om te begrijpen hoe een berekening wordt uitgevoerd. Ook moet de code aangeroepen worden om variabelen te wijzigen in het model. Om de code te lezen en te wijzigen gebruiken we in de deze Wiki de Crimson Editor. Het schakelen tussen de GUI en de Crimson Editor gaat gemakkelijk. De volgende stappen dienen genomen te worden:

  • Navigeer in de GUI naar de container of variabele waarvan je de code wil zien of wijzigen.
  • Klik met de rechtermuisknop de container of variabele
  • Selecteer in het drop-down scherm de optie ‘Edit config source’
  • (als sneltoets kan ook CTRL + E worden ingedrukt wanneer de betreffende variabele is geselecteerd)

Zoeken in Crimson Editor

Het is mogelijk om binnen Crimson Editor te zoeken in alle verschillende .dms files tegelijk. Dit kan makkelijk zijn wanneer een gebruiker wilt weten waar een bepaalde variabele/parameter (nog meer) in de code te vinden is. Om dit te doen moeten de volgende stappen gezet worden:

  • Open Crimson Editor
  • Open een .dms bestand
  • Klik op het kopje ‘Search’, er verschijnt dan een drop-down lijst met hierin ‘Find in Files’ waarmee een pop-up browser wordt geopend (sneltoets: CTRL+SHIFT+F)
  • Vul in de invulregel ‘Find what’ in op welke term u wilt zoeken
  • De invulregel ‘File type’ staat standaard op * .* waarmee op elke type bestand gezocht wordt
  • In de invulregel ‘Folder’ staat standaard de folder waarin de geopende .dms file te vinden is
  • Wanneer de gebruiker nu op een term zoekt dan wordt alleen gekeken binnen de huidige .dms file waar deze term terugkomt
  • Wanneer de gebruiker in alle .dms files wil zoeken dan moet het vakje ‘Look in subfolders’ aangevinkt worden

Achterhalen van betekenis variabelen

Het model maakt veel gebruik van afgekorte variabelen om de resultaten te presenteren. Daardoor kan het lastig zijn om te interpreteren waar een afkoring voor staat. Een aantal afkortingen van variabelen worden gepresenteerd in onderdeel C.04. Indien de afkorting niet te vinden is wordt aangeraden om de variabele op te zoeken in de code. Dit kan door de variabele in de GUI te selecteren, vervolgens met rechter muisknop te klikken op de variabele en in het drop-down menu op 'Edit config source'te klikken (of Ctrl+E als sneltoets). De code wordt geopend in de Crimson Editor op de plaats waar de variabele wordt berekend. Aan de hand van de berekening is vaak af te leiden wat de afgekorte variabele betekent en in welke eenheid het wordt gepresenteerd.

GUI

Meerdere resultaten weergeven met GUI

Resultaten in de GUI kunnen naast elkaar weergegeven worden in één overzicht via de 'table view'. In het figuur hieronder hebben we de resultaten weergegeven m.b.t. de metervraag naar warmte van warmtenetten per buurt in 2030 (/Resultaten/R1_2030/EnergyResults/Metervraag/gebouwen/WarmteKoudeLevering/V_warmte). Na het openen van deze resultaten met de 'table view' zien we alleen de metervraag variabele met een ID variabele (die de buurten representeren). Indien we willen weten welke buurten hoort bij de betreffende metervraag kunnen we hulpvariabelen slepen in de 'table view'. In het figuur hieronder hebben we vervolgens de variabele 'BU_NAAM' en ‘GM_NAAM’ in het overzicht gesleept (/Invoer/RuimtelijkeData/StudieGebied/Buurt/[BU_NAAM en GM_NAAM]/). Nu zien we bij welke buurt en gemeente de metervraag naar warmte hoort.

Meerdere variabelen kunnen in een 'table view' gesleept worden wanneer zij eenzelfde 'Domain Unit' hebben. Of variabelen eenzelfde Domain Unit hebben kan controleert worden door in de GUI aan de rechterkant naar de 'Detail pages' te gaan en op ‘properties’ te klikken wanneer een variabele geselecteerd is.

Zelf samengestelde resultaten exporteren met GUI

Resultaten uit de 'table view' van de GUI kunnen geëxporteerd worden naar een .csv format. Dit format kan later geopend worden met Excel voor verdere verwerking. Om de resultaten te exporteren moeten de volgende stappen doorlopen worden:

  • Selecteer een willekeurige datapunt in het overzicht (belangrijk: selecteer niet een gehele kolom door op de variabele naam te klikken).
  • Vervolgens druk je linksbovenin op het ‘Select all objects in the active layer’ knop om alle data te selecteren (zie figuur).

  • Alle geselecteerde data wordt nu bauw gearceerd (zie figuur hieronder).

  • Klik linkbovenin op de ‘Save to file as semicolon delimited tekst’ om de resultaten op te slaan. De resultaten worden nu weggeschreven in %LocalDataDir%\results\result.csv.

Indien de geselecteerde datapunten deels oranje zijn gearceerd, worden de oranje gearceerde datapunten niet geëxporteerd (zie figuur hieronder). Dit gebeurt wanneer bij het selecteren een kolom met een variabele naam wordt geselecteerd in plaats van een willekeurige datapunt. Zorg ervoor dat je een datapunt selecteert, zodat vervolgens alle datapunten blauw worden gearceerd.

Scherpe achtergrondlaag GUI

Met de nieuwe achtergrondkaart binnen Vesta MAIS (sinds versie 3.2) is het detailniveau van de achtergrondkaart binnen de GeoDMS GUI hoger geworden. Deze achtergrondkaart kan nog scherper worden wanneer de gebruiker binnen de GUI een laag opent die ruimtelijk getoond kan worden. Wanneer de kaart geladen is kan met de rechtermuisknop op de kaart geklikt worden en vervolgens worden gekozen voor de optie 1:1. Wanneer hiervoor gekozen wordt, zal de kaart nog gedetailleerder worden dan hiervoor.

Gebruik van GIT

Ten behoeve van eventuele verdere (eigen) ontwikkeling van het Vesta MAIS-model kan het nuttig zijn GIT en Github te installeren. Hiermee kan een 'clone' van het project als lokale repository gemaakt worden. Zo behoud je een originele (zonder zelf gemaakte aanpassingen) versie van het Vesta MAIS-model op je pc.

Zie:

Navigatiepaneel

Home

A) Algemene Beschrijving

B) Installatie instructies

C) Technische Beschrijving

D) Het bedienen van het model

E) Presentatie van resultaten

F) Vesta MAIS in de Leidraad

G) Usecase

H) Documentatie Vesta wiki versies

Opzoek tabel extent gemeenten 2017

Clone this wiki locally